Main Sponsor

Saturday, February 6, 2010

Tomoi Di Majlis Perkahwinan

Habis keje memang rutin aku lepak kat mamak layan roti kosong sekeping ngan teh tarik segelas.. Klu ada duit lebih aku tmbah side menu telur separuh masak 2 biji.. nak jg power la katakan wakakaka... Sambil tunggu macha ni anto roti aku pun belek2 la paper yg tak sempat baca kat office tu.. Emm cam biasa minggu ni cerita pasal Seypool kene sodom ngan DSAI.. cerite2 merapu camni tak yah bc paper.. layan forum atau blog dah cukup info siap komen yg mantap lagi huhu...

Em part R@kan BH aku memang suka layan... syok tgk depa bertengkar pendapat.. Angguk2 geleng2 la aku.. tanda setuju dgn tak... tetiba mata aku dipaksa melihat satu MMS pasal tomoi wat adab sembah depan pengantin di Pahang... Huhu.. nak gelak pun ada .. marah pun ye... macha nak hanta roti pun baik2 muka itam dah jadi merah.. gerun kot tgk aku wat muke bengang haha...

" ada apa abang"

"xde pe2.. kuah kasi campur"

Ermm makin lama makin ilanglah silat melayu... pe kejadah nye tomoi wat adap sembah raja sehari melayu ?? Silat Sembah atau lebih terkenal lg dipanggil silat pengantin penuh ngan adab sopannye disamping diselitkan unsur2 jenaka tuk menambat hati mempelai di anggap Raja.. Silat sembah ni adalah silat pulut yg penuh ngan gerak tari buknnye buah pukul amat menitikberatkan adab sopan depan Raja sehari ni.. cuba kite tgk pantang larang nye..

1. takleh pakai seluar pendek ( tomoi dah kantol.. huhu dikire tak hormat Raja tp tomoi tak salah la dah tu cara depa)
2. takleh merokok
3. takleh jeling kat pengantin perempuan
4. takleh membelakangkan pengantin
5. takleh bersalam dengan pengantin perempuan (haram)
melainkan anda muhrim

kan penuh ngan sopan santun dan memuliakan mempelai Raja Sehari..... Bukan ape.. bg aku la ... silat adalah warisan melayu yg dah makin pupus.. nak jumpe pun time majlis camni lah.. silat olahraga jgn cite la.. tu bukan silat seni melayu.. mujurlah mahaguru2 kite mula sedar dan cuba terapkan secara akademik yg lebih tinggi.. make kluarlah diploma persilatan... satu perkara yg patut dibanggakan..

Salah ker panggil tomoi ? Tak lah salah.. tp ape lah salahnye kite melayu pelihara dan tunjukkn kebanggaan kite sebagai melayu .. panggil la pesilat sekali wat adab sembah.. baru nmpk cam 1 Malaysia hehe.....

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
 

Blogroll

Text

Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Aku Haru Biru Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template