Main Sponsor

Friday, February 12, 2010

Ape Aku Buat Kat Office Hari Ni ? Korang Lak ?



Bile belajar dulu... asik fikir biler la nak abis.. biler la nak keje ... klu duit ptpn abis lak.. lagila melonjak2 hati kental ni nak bekerja... dah sedap pegang duit la katakan... upps.. tp aku enjoy duit aku sendiri.. aku bukn kluarga yg senng.. aku mindset awal2 klu aku sambung degree aku nak guna duit sendiri.. yupp aku keje part time kat satu fastfood.. dlm 6 bulan aku dah jd acting manager kat situ..

Dipendekkn citer lepas degree aku dapat offer keje.. pastu aku resign run 1 bizz.. Aku shutdown biler dah takleh pegi.. overhead tinggi ... skang aku kejer blik wat accnt..

Alam kejer ni tak lah sesusah maner mase kite blajo dulu... Memang payah jiwa kite nk terime bile telah dischedulekan perjalanan seharian kite ketika bergelar student.. Perkara2 aku tak suka mase student dulu

1. Class kul 8.00
2. Subject 2 jam lecture
3. Gap yg pnjang pastu last class kul 5ptg
4. Pop quiz time ramai student takde.. tak pasal2 yg tinggal jd mangsa
5. Se group ngan awek yg kureng IQ.. hehe..

Byk lg laa yg tak menyeronokkn.. tp bab berkawan/persahabatn dan percintaan alam student lah paling syok wakakaka...

Sbnarnye aku nak cite pasal aku keje ari ni.. mase aku layan sekeping roti canai secawan teh kelat aku terpikir " pe aku wat ari ni kat office?"

Kul 915 aku dah sampi office... Cek email .. tgh delate email yg tak penting.. Incoming call !

" You kat maner ?" Dato .. boss aku beb
" Office Dato " jwb aku penuh bersedia.. stanby pe nak kene wat..
" You trun jumpa kat old town kite sarapan " ermm klu korang nk tau boss aku ni selalu belanje kite org.. tangan dia ringan je hulur pada sesape pun.. caya laa

Sambil mengunyah roti dato tanye pendapat aku pasal politik kat johor. Serangan telah bermula dan memang itu telah dijangkakan.. Tut tut... tak leh bahas kat sini...

Lame gak aku duk bual.. dalam kul 11 baru aku gi naik office . Tu pun sebb kawan dia datang baru balik dari parlimen. Baru je aku buka UBS aku.. Dato panggil..



" You tolong transferkan no telephone ni (nokia 9300i) masuk kat sini (nokia E90) pastu no dekat ni (nokia 9300i) you delate smua termasuk sms. "

Ermm senang jer ni.. aku memang minat tul nokia communicator series ni.. Aku belek2 nokia 9300i ni... fuh ada 586 contect.. aku pun start guna data transfer phone to phone.. aik ?? patutnye E90 yg receive tp terbalik lak.. 9300i yg received.. Bile aku cek contact baru aku tau .. patutlah byk contact names.. bertindih2 sampai 1 name ada 4.. Maknenye dah ada org try wat tapi phone ni sedut lak contact dari phone yg dia pair E90 tu..







Aku explorelah dalam tu tgk setting dia smua.. siap ada control panel tu.. canggih.. i like it.. klu ada ftp tak tau la aku nk cakap pe.. ermm smua setting ok tp tak tau nape.. aku test lak kat E65 aku.. pun same.. contact dari phone aku lak dia sedut.. Takkan protocol dia terbalik.. Aku try wat data transfer dari E65 ke 9300i tu.. ok jer.. pe lak masalah ni ??

12.30 aku stop.. Dato kate dah siap call dia dia suh sape2 gi amik nnti.. aku pun nk gi lunch ngan jumaat. 2.30 aku naik office sambung balik ... aku tak leh nak focus sebb awek2 kat office ni asik tanye pasal fesbuk..

"awak camner ni sy dapat gift la... " awek2 office ku mintak bantuan..

" accept jer ..klu dia bg lembu jgn amik lak" aku focus balik keje aku..

"awak camner nak bg dia gift balik "kali ni terpaksa aku ke meje dia...

satu penyakit gak ni... takpelah jnji korang siap kejer.. aku akui keje dia org tip top.. Fuh nmpk gayenye kene install PC suite gak ni... Dah install smua bende alah ni aku wat backup no smua ni.. pastu delate.. Aku setkan WIFI smua .. setle..

"Dato dah siap" "You letak kat meja I, you balik JB bile ? "Pagi suk rasenye.." "You bawak balik limau tu smua, takde sape nak makan.. " "Ok Dato !"


Jam dah kul 4 ptg.. aku nmpk cam mamak yg tebar roti tu tersenyum2 pandang aku sambil menebar rotinye... layan jap aa....

Tuk scope kje aku.. aku cuma issued cheque sekeping jer.. Ni lah dunia kejr aku tuk ari ni..

1 comments:

wunny on February 12, 2010 at 10:41 PM said...

1)class kul 8.00
2)subject 2 jam lecture
3) gap yg pnjg pastu last class kul 5 ptg

walawehhhh..itu la yg sy alami skg ni! menci 3 prkara d ats..grrrrr!

Related Posts with Thumbnails
 

Blogroll

Text

Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory

Aku Haru Biru Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template